Public paste
Undefined
By: Guest | Date: Oct 24 2012 10:51 | Format: None | Expires: never | Size: 3.26 KB | Hits: 779

 1. De ZZP verschoppeling
 2.  
 3. Het verhaal van Martin.
 4.  
 5. Martin is een 36 jarige alleenstaande man voor wie het leven niet altijd over rozen is gegaan. Zijn vader stierf jong ten gevolge van een ongeval en zijn inmiddels ook overleden moeder was alcoholiste.
 6. Hij heeft een laag IQ, zijn school niet afgemaakt en rijen dik aan werkgevers gehad in de bouwsector. Elke keer weer werd Martin ontslagen. Hij kan niet omgaan met autoriteit en had geen verantwoordelijkheidsgevoel; van Martin kon je als werkgever niet op aan.
 7. Hij is ongeschikt voor loondienst.
 8.  
 9. Martin heeft echter twee gouden handjes, hij maakt pareltjes van badkamers. Zijn tegelwerk is majestueus, hij vertelt er met verve over en lacht van oor tot oor als hij door anderen de hemel in wordt geprezen.
 10.  
 11. In 2006 ontmoette ik Martin in een plaatselijke horeca gelegenheid. Hij zat voor de zoveelste keer werkeloos thuis.
 12. Ik opperde hem voor zichzelf te beginnen. Het leek me voor iemand met twee gouden handjes de uitgelezen mogelijkheid te werken aan zijn zelfvertrouwen, verantwoordelijkheidsgevoel te leren en zo ondanks als zijn manco's toch in zijn eigen brood te kunnen voorzien.
 13. Zo geschiedde. Martin krijgt hulp bij zijn administratie en presteert geweldig als ZZP'er. Zelden zit hij zonder een opdracht. Het zelfstandig ondernemerschap was precies wat Martin nodig had om te kunnen floreren.
 14.  
 15. In 2011 kon hij voldoende aantonen over een solide onderneming te beschikken, dus Martin kocht een huisje dat hij eigenhandig in de avonduren en weekenden omtoverde tot een paleisje.
 16.  
 17. De tarieven in de bouw zijn laag. Martin knijpt zijn handjes dicht met 27 euro per uur all in.
 18. Volgens het rapport van de Commissie van Dijkhuizen zou Martin geprikkeld moeten worden meer winst te gaan maken om dit te bewerkstelligen wil de commissie Martin de ondernemersaftrek volledig afnemen zodat hij enkel nog gebruik kan maken van de MKB winstvrijstelling.
 19.  
 20. Het prikkelen van Martin heeft echter geen zin. De tarieven zijn nu eenmaal niet hoger en hij maakt al optimaal gebruik van zijn capaciteiten.
 21.  
 22. Is Martin een echte ondernemer? Volgens sommigen niet. Het standaard plaatje van de ondernemer is op Martin niet van toepassing. Geen gladde prater die tonnen binnensleept. Martins werk kan ook in loondienst gedaan worden is een veel gehoord argument.
 23. Tja, welke opdracht eigenlijk niet. IT programmamanagers die rond de 120 euro per uur verdienen kunnen ook in loondienst.
 24.  
 25. Zonder de ondernemersaftrek zou Martin na aftrek van al zijn vaste lasten waaronder zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering 750 euro per maand overhouden om in zijn kosten levensonderhoud te voorzien. Van dat bedrag moet hij dan ook nog een pensioensvoorziening betalen.
 26. Hij zou het nog net aan redden. Anders wordt het als ook nog de HRA van zijn aflossingsvrije deel van de hypotheek wordt ingeperkt dan kan Martin niet meer rondkomen.
 27.  
 28.  
 29. Gerechtvaardigde vraag aan de overheid is of zij liever een goed functionerende Martin als ZZP'er zien die belastinginkomsten genereert die zeer ruimschoots overtreffen wat hij 'kost' of de voorkeur geven aan een Martin die geheid de bijstand inglijdt.
 30.  
 31.  
 32. Kortom; Bereken eerst eens de echte impact van slecht doordachte aanbevelingen geschoeid op halfslachtige rekenmodellen.
 33.  
 34. *De naam Martin is gefingeerd om privacy redenen.
 35.  
 36.  
 37.  
 38.