Public paste
Undefined
By: Guest | Date: Sep 1 2012 09:44 | Format: None | Expires: never | Size: 2.53 KB | Hits: 830

 1. Ik heb gisteren Zembla gezien. Wederom een goed voorbeeld van het hoe en waarom de zorgkosten de pan uitstijgen.
 2.  
 3. Grote zorgfabrieken, fusie op fusie (Lees een interessant artikel met onderzoek hierover http://www.intermediair.nl/artikel/organisatieveranderingen/232515/waarom-bedrijven-het-fuseren-niet-kunnen-laten.html?TRANSID=887257008&m4n_aid=11079 ) een enorme bestuurderslaag op afstand in een megaduur kantoor en de verzorgenden die ondanks alle beloften de zorg nog verder hebben zien afglijden.
 4.  
 5. Ik voorspel dat de ingreep zal zijn dat er nog een extra laag vanuit de overheid gecreeerd zal gaan worden die managers en RvT's/RvC's gaat controleren (katching!).
 6.  
 7. Wat ik mis bij politici is visie. Er worden alleen maar onderdelen uitgepikt die volgens hen dan aangepakt zouden moeten worden.
 8. Men jankt over vergrijzing met als oplossing de patient te pakken.
 9.  
 10. Als je naar het hele proces van een verzorgingstehuis kijkt, kun je de zorg hervormen door 6 grote ingrepen:
 11.  
 12. 1. Verduurzamen van het gebouw (zonnepanelen/collectoren) en indien er een tuin bij het gebouw is eigen verbouwing van groente en fruit voor de keuken.
 13. 2. Kleinschaligheid. Geen fusies meer, ze werken enkel kostenverhogend en de mantra van schaalvoordelen bij inkoop kan ook opgaan als je vanaf verschillende locaties de inkoop gezamenlijk coordineert.
 14. 3. Weg met bijna het gehele management/bestuurders. Op 1 verzorgingstehuis met pak 'em beet 100 bewoners, heb je 1 directeur nodig en een handjevol gewoon overhead voor website, brochures, telefoon, administratie, inkoop e.d en meer absoluut niet.
 15. 4. Juridisch format wijzigen naar verenigingen/cooperaties.
 16. Het is onbestaanbaar dat organisaties die volledig draaien op belastinggeld hun jaarrekeningen niet openbaar willen en hoeven te maken.
 17. 5. Hulpmiddelenbeleid
 18. Honderden miljoenen worden hierin over de balk gegooid. Verzorgingstehuizen hebben een aantal perverse inkoopprikkels. Door een database van hulpmiddelen te maken op regionaal of zelfs landelijk niveau kunnen alle middelen die staan te verstoffen in kelders aangewend worden.
 19. 6. Salarisverhoging verpleegkundigen.
 20.  
 21.  
 22. Omdat de overheid niet meewerkt, schieten de cooperatieve zorginitiatieven uit de grond en dat gaat als een tierelier.
 23.  
 24. Door bovengenoemde 5 ingrepen waarbij de verpleegkundigen/artsen weer baas worden op de werkvloer, er transparantie en inspraak komt en er een goed inkoopbeleid wordt gevoerd inclusief hergebruik, kan oma bij wijze van spreken serieus waar 3 keer per week kaviaar eten en hoeft er nooit meer iemand in een poepluier rond te zwemmen.