Public paste
Undefined
By: Guest | Date: May 24 2012 09:00 | Format: None | Expires: never | Size: 2.81 KB | Hits: 2126

 1. Dokter Co van Melle (74) gearresteerd in Ter Apel.
 2.  
 3. Tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden als arts is dokter Co van Melle gisteren in een ME bus geduwd en overgebracht naar detentiecentrum Groningen.
 4.  
 5. Omdat gedurende de dag de spanningen van de bewoners hoog opliepen en het erg warm was besloot de dokter op het terrein te blijven nadat was aangekondigd dat het kamp ontruimd zou worden.
 6. Hij stond onder andere een oudere Somalische vrouw bij die in elkaar zakte tijdens de ontruiming waardoor er behoorlijke paniek uitbrak onder de andere Somalische vrouwen die vreesden voor haar leven.
 7.  
 8. De dokter werd tijdens het uitvoeren van zijn taken waarvoor hij een eed heeft afgelegd als arts gesommeerd te vertrekken waarbij hij vertelde arts te zijn en zijn taken te moeten uitvoeren, daarna werd hij hardhandig vastgepakt meegetrokken en bij de ME bus gefouilleerd en in de bus gezet.
 9. Meerdere mensen waaronder ik zijn hier ooggetuige van geweest.
 10.  
 11. Ik heb de agenten aangesproken op het feit dat er een dokter in de ME bus was gezet en dat het m.i een onrechtmatige daad is een arts op te pakken die medische bijstand verleent; dit mag zelfs in oorlogstijd niet.
 12. De agenten trokken zich niets aan van mijn relaas en beweerden dat hun mandaat boven dat van de arts ging en dat hij gewoon het terrein had moeten verlaten, terwijl hij dit vanuit zijn medische verplichting niet kon en wilde doen.
 13.  
 14. Er kan dus niet gezegd worden dat ze niet wisten dat het een arts was, hij maakte dit zelf bekend.
 15.  
 16. Hij werd overgebracht naar het detentiecentrum in Groningen waar wij lang hebben moeten wachten voordat hij losgelaten is. In eerste instantie is hij daar in een soort verzamelkooi met de andere arrestanten vastgezet en vervolgens verhoord waarbij de apparatuur niet werkte waardoor het onnodig lang duurde.
 17.  
 18. Op aandringen van ons zijn wel verschillende agenten behulpzaam geweest bij het proberen de procedure te bespoedigen.
 19.  
 20. Een andere arts aanwezig op het kamp was bij aanvang van de ontruiming de spullen uit de medische tent over aan het brengen naar de auto. Dit kon niet eerder omdat er nog mensen geholpen werden en hij tevens nog op zoek was naar een asielzoeker die dringend diabetes medicatie moest hebben. Tijdens het inladen is hij hard in zijn rug geslagen door een ME'er die hem toeschreeuwde dat hij moest opschieten.
 21.  
 22. Dokter Co van Melle gaf gisteravond op de terugweg aan dat hij niet het middelpunt wil worden van de ontruiming omdat het om de asielzoekers gaat en niet om hem, maar ik ben de mening toegedaan dat hier kamervragen over gesteld moeten worden.
 23.  
 24. Het lijkt mij dat er bij de politie bijvoorbeeld in hun opleiding beter uitgelegd moet worden dat je medici die hun taak aan het uitoefenen zijn niet mag arresteren. Indien dergelijke praktijken worden toegestaan glijden we als land af naar een zeer bedenkelijk niveau.
 25.  
 26.